Gandacul Maron-Cenusiu


Gandacul Maron-Cenusiu

Gândacul maron-cenusiu - Informatii, Identificare & Control

Denumirea latina - Periplaneta fuliginosa

Aspect - Gândacul maron-cenusiu este un daunator comun.
Acest daunator traieste în principiu în aer liber; numele lui vine de la coloritul negru - maroniu uniform pe care îl prezinta, iar adultii pot atinge o lungime de 38 mm.
Acestii zburatori puternici au aripi care se extind dincolo de dimensiunea corpului lor.

Comportament, alimentatie si obiceiuri - Gândacii maron-cenusii de exterior pot fi gasiti în zone calde, foarte umede .
Din moment ce aceasta insecta este dispusa la deshidratare este foarte important ca ea sa aiba un mediu umed pentru a supravietui. În jurul caselor si al structurilor, gandacii maron-cenusii pot fi gasiti în gauri sau cavitati ale copacilor, sub straturi de frunze putrezite sau pamânt acoperit precum si în jurul scafelor, al canalizarilor sau în zone cu probleme de umiditate.
Acestia pot patrunde cu usurinta în cladiri prin deschideri sau gauri din spatele peretilor laterali, prin pod sau orificii de ventilare, deschiderile din jurul utilitatilor, gurile sanitare si prin ferestre sau si deschise.
Procesul de alimentatie al gândacilor maron-cenusii este cel mai evident seara tîrziu sau în zorii zilei atunci când îsi parasesc ascunzatorile în cautarea hranei.
Acesti oportunsti vor utiliza orice sursa de mâncare pe care o au la dispozte inclusiv resturile alimentare umane, insecte moarte, materii fecale si chiar materii vegetale.
De asemenea nu-i iesit din comun sa îi vezi bând apa atunci când este la dispozita lor.

Reproducerea - În functie de conditiile de mediu, timpul de dezvoltare de la ou la adult variaza între 160 si 716 zile. O femela adult traieste în medie 218 zile iar un mascul 215.
Pe parcursul vietii o femela produce în medie 10 capsule cu oua, fiecare continând aproximativ 20 de oua.
Aceste capsule sunt apoi atsate pe o suprafață protejată în decursul unei zile de productie, unde vor ramâne pâna la eclozare.

Semne ale unei infestari cu gândaci maron-cenusii
Prezenta - De obicei aceste insecte se gasesc în aer liber si pot fi vazute în principiu noaptea, în cautarea hranei prin iarba, iesind de prin iedera sau alte plante, în jurul canalelor de scurgere si în jurul caselor si structurilor. Acestea insecte devin daunatoare în momentul în care sunt atrase de lumini din interioare si intra în case sau în interioare prin deschiderile ferestrelor, usilor sau altor gauri.

Excrementele - Materiile fecale si urmele pot fi evidente în locurile frecventate de gândacii maron-cenusii.

Capsulele cu oua - Atasata unei suprafete în decursul unei zile de productie, capsula cu oua de culoare maron închis sau negru si cu o lungime de 11 pâna la 14 mm poate fi observata în zonele populate de gândacii maron-cenusii.

Mai multe informatii - Desi gândacii maron-cenusii sunt similari cu cei americani, au o lungime ceva mai mica si o culoare mahon uniforma. Nimfele au aceeasi culoare ca si adultii, iar vârfurile antenelor lor sunt albe.
Gândacii maron-cenusii pot creste în lungime pâna la 38 mm. Ambele sexe au aripi mai lungi decât abdomenele lor. AceÈ™tia pot zbura È™i sunt atraÈ™i de lumină.
Ooteca lor conține aproximativ 20 de ouă. Fiecare femelă poate produce 32 de ooteci pe parcursul vieții.
Nimfele parcurg mai multe etape de năpârlire după care ajung adulÈ›i.
Durata medie de viată a unui gândac maron-cenuÈ™iu este de peste un an, deÈ™i pot trăi chiar È™i 2 ani în condiÈ›ii de viață favorabile.
DeÈ™i preferă plantele putrezite, aceÈ™tia mănâncă orice sursă de alimentaÈ›ie găsesc.
Sunt nocturni È™i pe timpul zilei se ascund în locuri mici, fiind astfel feriÈ›i de oameni sau pradători.
De obicei se găsesc în scoarÈ›a copacilor, acoperiÈ™uri de lemn È™i canalizări È™i preferă zonele umede, întunecate È™i prost ventilate.
În interior, traiesc în poduri unde numărul lor poate creÈ™te neobservat.
Preferă zonele nelocuite, precum sere, pepiniere sau grădini, dar pot fi și dăunători de interior.
Dacă suspectati o infestare cu gândaci, contactaÈ›i specialistii nostri pentru a discuta eventuale variante de inspecÈ›ie È™i exterminare.

Vezi AICI preturi si metode de combatere!

Nu chema orice exterminator, apeleaza un expert!
Obtineti o estimare gratuita - 021.9662


DERATIZARE      DEZINSECTIE      DEZINFECTIE