Muste

Informatii, Identificare & Combatere
Peste 100 de agenti patogeni sunt asociati cu musca domestica incluzând Salmonella, Staphylococcus, E. coli si Shigella. Acesti agenti patogeni pot provoca boli la om si animale, inclusiv febra tifoida, holera, dizenterie bacilara si hepatita.

Identificarea mustelor
Mustele variaza foarte mult în ceea ce priveste aspectul lor fizic, marimea, culoarea si tipul de aripi.
Identificarea speciilor de muste poate fi un element important în eradicarea populatiilor nedorite.
În cazul în care o musculita este gasita lânga substante zaharoase, acesta poate fi o musculita de fructe. Mustele albastre si cele care sufla sunt destul de mari si au un zbor lent.
Ele îsi depun ouale mai degraba pe materiale putrezite decât pe fructe. Identificarea modului de alimentatie si a locurilor de reproducere poate ajuta la depistarea tipului de infestare.
Locurile de reproducere ar trebui sa fie eliminate de îndata ce acestea au fost gasite.

Anatomia mustelor
Capul unei muste prezinta ochii, antenele si cavitatea bucala.
Musca domestica lichefiaza alimentele cu saliva ei înainte de a fi depuse în cavitatea bucala.
Antenele reprezinta sursa lor principala de miros si de multe ori sunt diferite de la masculi la femele.
Ochii compusi ai mustei de casa sunt unii dintre cei mai complexi din lumea insectelor, permitându-le sa vada o raza semnificativa în jurul corpului lor.
Acest lucru face dificila suprinderea unei muste.
Mustele au o pereche de aripi pe deplin dezvoltata pe torace, si a doua pereche de aripi noduroasa, vestigiala, numita halteres, care sunt utilizate în principal pentru echilibru.
Cele sase picioare, de asemenea sunt conectate la torace si sunt alcatuite din cinci segmente.
Musca de casa are un exoschelet dur care o protejeaza de pierderea de umiditate.
Mustele domestice îsi folosesc firele de par de pe corp la gust si miros.

Etapele de viata ale unei muste
Procesul de dezvoltare al mustelor implica un ciclu de viata de patru faze.
Începând cu stadiul de ou, mustele trec prin stadiile larvare si pupa înainte de a deveni complet adulti.
Ciclul de viata începe atunci când o femela aflata în process de fertilizare gaseste un loc potrivit pentru a-si depune ouale. Locul ideal este pe un material pe care larvele îl pot manca atunci când eclozeaza din ou. Exemple de locuri pentru depunerea oualelor ar putea reprezenta un morman de gunoi, fecale sau alte gunoaie, materii organice aflate în descompunere.
În unele cazuri, ouale fertilizate clocesc în 24 de ore.
Dupa incubatie, larvele se hranesc cu material organic. Larvele manânca timp de câteva zile sau saptamâni, stocând suficientul de proteine si substante nutritive pentru a le ajunge pâna la viitorul lor stadiu de pupa.
Atunci când larvele se dezvolta, ele îsi parasesc sursa de hrana pentru a cauta locuri uscate, întunecate în care sa eclozeze. În faza de pupa, mustele se dezvolta de la larve fara picioare la adulti cu sase picioare, ochi compusi si o pereche de aripi.
Timpul de dezvoltare de la ou la adult variaza în functie de specie, conditiile de mediu si abundenta de alimente. Unele muste îsi pot finaliza procesul de dezvoltare în doar câteva saptamâni, în cazul în care sunt îndeplinite conditiile necesare.

Cât timp traiesc mustele?
Exista multe familii de muste. Desi ciclul de viata al unei muste poate varia de la zile la ani, în functie de specie si conditiile de viata, toate mustele sunt supuse unui ciclu complet de viata de patru etape, care consta în etapele de ou, larva, pupa si adult.
O musca adult poate trai pâna la o luna în salbaticie.
Musca de fructe, de asemenea, traieste aproximativ 30 de zile dupa atingerea stadiului de maturitate.
Mustele supravietuiesc cel mai mult la temperaturi mai ridicate si temperaturile lor ideale sunt între 22 si 25 grade Celsius - aaa cum se gasesc în majoritatea caselor.

Unde îsi depun mustele ouale?
Întelegerea regimului alimentar al mustelor si modul de reproducere al acestora va poate ajuta atunci când vreti sa le eliminati populatiile.
Este deosebit de important sa stiti locurile unde anumite specii îsi depun ouale.
Exista mai multe tipuri de muste daunatoare.
Mustele de gunoi includ mustele comune domestice, muste de canalizare si muste care musca.
În functie de specie, acestea cauta mormane de gunoi umede si întunecate, gramezi de materii putrezite sau gunoi de grajd, în care sa-si depuna ouale.
Mustele de fructe, dupa cum sugereaza si numele lor, sunt atrase de fructe coapte sau alte substante zaharoase. Unele muste care musca au nevoie de sânge pentru declansarea procesului de ovulatie.
Pentru a putea controla infestatia mustelor existente si pentru prevenirea unei posibile infestari, eliminati potentialele locuri de reproducere din casa dumneavoastra.
Procesul continuu de salubrizare dupa ce infestarea a fost eliminata poate preveni problemele viitoare.

Salubritatea este esentiala pentru controlul acestor daunatori, dar identificarea corecta este esentiala în combaterea lor cu success.

Iata ce alte lucruri mai trebuie sa stiti despre muste si controlul acestora:
• În functie de specie, durata de viata a unei muste este de la 8 zile pâna la 8 luni sau în unele cazuri chiar si pâna la 1 an.
• Mustele apartin ordinului Diptera, adia au 2 aripi.
• Mustele infesteaza fiecare parte a lumii, cu exceptia calotelor polare.
• O pereche de muste poate produce mai mult de 1 milion de descendenti prin intermediul urmasilor lor, produsi în doar cateva saptamâni.
• Milioane de microorganisme se pot dezvolta în intestinul unei muste în timp ce o jumatate de milliard sunt prezente pe corpul si pe picioarele lor.
• Mustele raspândesc cu usurinta microbii pentru ca se deplaseaza rapid de la materii putrezite la gunoaie, alimente expuse omului sau ustensile.
• Pentru ca au doar 2 aripi mustele aterizeaza des si pot lasa microbi o data cu fiecare aterizare.
• De fiecare data când o musca aterizeaza depune mii de microbi. Daca o musca aterizeaza pe mâncare sau alimente, clientii pot ingera germeni care pot declansa boli grave precum diaree, toxiinfectie alimentara, meningita si infectie a fluxului sangvin.

Ce atrage mustele?
Pentru a reusi sa determinati ceea ce atrage mustele în casa dumneavostra, este important sa identificati corect speciile de daunatori cu care va confruntati.
Mustele domestice obisnuite sunt atrase de mizeria organica în descompunere, cum ar fi fecalele si carnea putrezita, în timp ce mustele de fructe caute substante zaharoase si obisnuiesc sa se hraneasca cu fructe coapte, suc si alcool varsat.
Mustele de canalizare au nevoie de climate umede si materiale organice si sunt atrase de canalizare, unde îsi depun ouale.
Identificarea unei muste si a hranei ei va ajuta la directionarea unei metode adecvate de combatere a daunatorilor.
Aceasta va ajuta, de asemenea în localizarea zonelor de reproducere.
Dupa identificarea unei zone de alimentare, curatati zona în întregime pentru a preveni o noua infestare. Profesionistii in combaterea daunatorilor pot reprezenta o resursa pentru dumneavostra în identificarea infestarii si eradicarea populatiei de insecte daunatoare.

Mustele de pe alimente
Musca domestica este o adevarata pacoste si reprezinta un risc atât pentru sanatatea oamenilor cât si cea a animalelor. Mustele domestice sunt cunoscute a fi purtatorii a peste 100 de boli si pot transporta dintr-un loc în altul agenti patogeni care cauzeaza boli, cum ar fi antraxul, tuberculoza, febra tifoida si holera.
În momentul în care mustele se hranesc cu deseuri, colecteaza patogeni pe picioare si gura.
Acesti agenti patogeni sunt apoi transferati la alimentele aflate pe mese sau tocatoare atunci musca aterizeaza din nou.
Mustele regurgiteaza pe hrana solida, apoi manânca lichidul.
Ele sunt capabile sa transmita boli atunci cand vomita, se curata sau pur si simplu se plimba pe suprafete.

Mustele din restaurante
O infestare provocata de muste reprezinta un risc serios de igiena.
Din pacate, mustele sunt atrase de conditiile gasite în restaurante, unde se pot face cele mai mari pagube. Mustele sunt cunoscute pentru transportarea a numeroase boli, inclusiv tuberculoza, febra tifoida si holera. Mustele se hranesc cu deseuri organice aflate în descompunere, iar apoi transfera agentii patogeni de pe picioarele lor pe mâncarea oamenilor si pe suprafetele de preparare a alimentelor.
Salubritatea este esentiala în prevenirea unei infestari cu muste în bucataria unui restaurant.
Pastrati cosurile de gunoi, canalizarea si gurile de scurgere curate. Spatiile de pe blat  si tocatoarele ar trebui sa fie sters în mod regulat. Toate produsele alimentare trebuie sa ramâna refrigerate atunci când nu sunt utilizate. Tineti usile si ferestrele închise cât mai mult posibil pentru a preveni intrarea mustelor.
Orificiile de aerisire, usile si ferestrele pot ajuta, de asemenea, pentru a preveni infestarea cu muste.
Uneori, ventilatoare mari, numite "perdele de aer" sunt eficiente, la pastrarea mustelor în afara restaurantului

Alungarea mustelor 
Este cunoscut faptul ca mustele transporta peste 100 de boli, pe care le transfera la aterizare pe deseuri, pe produsele alimentare umane expuse sau suprafetele pe care se prepara alimente.
Cel mai bun mod de a respinge mustele este acela prin masuri preventive simple.
Mustele prefera temperaturile ridicate si sunt cele mai active de la sfârsitul primaverii pâna la începutul toamnei.
Cel mai bun mod de a respinge mustele în aceasta perioada, si de a limita accesul la casa dumneavostra cât mai mult posibil, este prin pastrarea usilor si a ferestrelor închise.
De asemenea, puteti dota cu plase ferestrele, usile si gurile de aerisire.
Pastrati cutiile de gunoi curate si bine închise. Pastrarea suprafetelor curate va face casa mai putin atragatoare pentru muste.
Pentru rezultate optime, contactati un profesionist de combatere a daunatorilor pentru a discuta optiunile de exterminare.