Care este scopul serviciilor de deratizare?
Prezenta rozatoarelor in jurul casei si uneori chiar in casa este o realitate specifica nu numai mediului rural. Mai nou, chiar si populatia din marile centre urbane trebuie sa se confrunte cu problema soarecilor si a sobolanilor din jurul sau din interiorul spatiilor locuite. Si pentru ca nu poate exista armonie intre daunatori si fiintele umane, au luat nastere companiile de deratizare.
Ce sunt serviciile de deratizare?
Prin deratizare se intelege o activitate directionata catre salvarea sanatatii publice, concomitent cu reinfintarea si organizarea echilibrului ambiental partial distrus din cauza proliferarii excesive a speciilor de daunatori.
Altfel spus, serviciile de deratizare nu fac altceva decat sa amelioreze conditiile de trai si sa imbunatateasca ambientul, transformandu-l intr-un mediu favorabil si sigur pentru oameni.
Importanta si rolul serviciilor de deratizare
Daunele cauzate de infestarea cu soareci si sobolani, asa cum o arata specialistii in deratizare, nu reprezinta la urma urmei singurul aspect negativ. La acestea se mai adauga si problemele de natura igienico-sanitara, mai exact riscul de transmitere a unor maladii infective, deosebit de periculoase pentru om.
Daca este vorba despre spatiile comerciale sau despre cele cu destinatie turistica, aspectul igienic nu poate fi trecut cu vederea. Excrementele de soareci si sobolani, lasand asupra clientilor un puternic impact psihologic, devin mai mult decat o simpla problema de curatenie.
Pe de alta parte, activitatea rozatoarelor poate cauza si urmari deosebit de grave, ce pun in pericol viata oamenilor. In urma trecerii prin localuri si case de locuit, rozatoarele pot fi responsabile de intreruperea alimentarii cu electricitate si chiar de scaparile de gaz.
Se pare ca printre pagubele de natura economica trebuie incluse si incendiile, exploziile si intreruperea comunicatiilor. Si nu o data, firmele specializate in deratizare s-au confruntat cu intregi cuiburi de rozatoare care din cauza amplasarii, riscau sa cauzeze alunecari de teren sau inundatii.
Care sunt urmarile infestarii ce pun in pericol sanatatea oamenilor?
Animalele rozatoare considerate daunatoare sunt vazute ca intermediari in procesul de transmitere a unor patologii atat la om, cat si la animalele domestice sau de companie:
a. Febra muscaturii de sobolan
Patologia poate aparea in urma muscaturii unui sobolan infectat cu germeni specifici, gazduiti de faringele si cavitatea sa orala. Cei mai predispusi sunt copiii cu varsta de pana in 12 ani, proveniti din mediile rurale si suburbane in care conditiile de igiena precare cresc riscurile contaminarii.
b. Leptopspiroza
Leptospiroza este si patologia cea mai intalnita. Infectia este sustinuta de bacteriile prezente deja in rinichii sobolanilor, care odata cu eliminarea urinei, le raspandesc in mediul inconjurator. Riscurile sunt favorizate de apele statoare ale canalelor de irigatie sau din santurile de scurgere, unde virusul poate supravietui luni la rand.
c. Salmoneloza
In cazul salmonelozei, transmiterea maladiei se face prin consumul de alimente si apa, contaminate de fecalele animalelor sau a persoanelor bolnave deja. Soarecii si sobolanii, dat fiind faptul ca traiesc in medii murdare precum fosele si gropile de gunoi, contribuie la raspandirea maladiei.
d. Ciuma bubonica
Ciuma bubonica sau asa-zisa ”moarte neagra” a facut ravagii in secolele trecute. Desi este eradicata in prezent, ramane o prezenta infricosatoare care inca mai face cateva mii de victime anual, in unele zone sarace din Asia, Africa si America de Sud.
Prin serviciile de deratizare, Compania DDD isi propune sa elimine riscurile raspandirii rozatoarelor considerate daunatoare si sa vegheze asupra sigurantei populatiei.