Compania DDD® Servicii Deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie Bucuresti

Tantari

Obiceiuri, Identificare & Control

Denumirea Latina – Family Culicidae

Aspect – Tantarii fac parte din acelasi grup ca mustele, Diptera.
Ca atare, ei au o singura pereche de aripi.
De obicei au picioare lungi si subtiri si un cap caracteristic cu o trompa proeminenta.
Corpurile si aripile tantarilor de cele mai multe ori sunt acoperite cu solzi mici.
Dimensiunile adultului pot varia de la 3 la 9 mm.

Comportament, Dieta & Obiceiuri – Tantarii sunt cel mai bine cunoscuti pentru obiceiurile femelelor adulte, care adesea se hranesc cu sânge, fapt ce ajuta la generarea oualor.
Partea mai putin cunoscuta este ca tantarii adulti, masculii si femelele, se hranesc cu nectarul din flori.
Larvele se hranesc in functie de specie cu o varietate de materiale.
Larvele si tantarii imaturi pot fi gasiti in apropierea apelor statatoare, fiind preferate apele relativ murdare, ce stagneaza (mlastinile). Cele mai multe consuma ramasite organice si mici organisme acvatice.
Cu toate acestea, unele specii sunt pradatoare si pot consuma alti tantari.
Tantarii adulti prefera sa fie mai activi de la apus pâna in zori, dar pot deveni activi si in zonele umbroase sau intunecate. Prefera sa nu fie activi pe timp de zi, mai ales daca este soare, deoarece se deshidrateaza si pot muri.
Auziti bâzâitul pitigaiat al tantarilor? – Noi toti avem de-a face cu tantarii.
Bazaitul ascutit, cauzat de bataile rapide ale aripilor, ne anunta ca avem tantari in apropiere, si ca ar trebui sa ne ferim, deoarece muscaturile tantarilor nu vor intarzia sa apara.
Tantarii ne pot urmari în interiorul casei, in cele mai frumoase si bune momente ale noastre, stricandu-ne astfel ziua.
Putem face ceva astfel incat sa putem sta linistiti atat in casa cat si in curtea proprie, fara sa fim deranjati?

Habitatul Tantarilor – Tantarii prefera apa statuta în care sa-si depuna ouale.
Ei infesteaza cel mai frecvent iazuri, mlastini, balti si alte habitate umede. Cu toate acestea, ei sunt capabili de a prospera într-o varietate de locatii si pot creste cu succes în numar chiar si atunci când nu sunt în habitatul lor natural. Multe specii de tantari folosesc recipiente de apa ca depozite pentru oua.
Mediile calde si umede sunt cel mai cautate de tantari pentru inmultire si supravietuire. Infestarile pot aparea cu usurinta în zonele tropicale.
Unele specii au fost, de asemenea, cunoscute pentru supravietuirea in locatiile reci, cum ar fi Cercul Arctic.
Larvele de tantari pot fi gasite în diverse habitate. Unele larve sunt active în apele tranzitorii, cum ar fi inundatii, santuri si bazinele din padure.
Anopheles, Culex, Culiseta, Coquillettidia si Uranotaenia sunt specii care se inmultesc în structuri permanente de apa si pot supravietui în apa poluata, precum si in apa dulce, apa acida si mlastini cu apa salmastra. Larvele altor tantari pot fi prezente în sursele de apa contaminata, cum ar fi apa de pe frunze si apele statute în bazinele mici.

Ciclul de viata al tantarului – Durata ciclului de viata a tantarului variaza între specii si este dependenta de conditiile de mediu, cum ar fi temperatura si umiditatea. Cu toate acestea, ciclul de viata al tuturor tantarilor este format din ou, larva, pupa si stadiile adulte.
Tantarii de sex masculin se hranesc cu nectar din plante, in timp ce femelele extrag sângele gazdelor, cu scopul de a dezvolta si hrani ouale. Cei mai multi tantari isi depun ouale direct in apa. Altii îsi depun ouale lânga mediile de apa.
Ouale vor ecloza în larve in termen de 24 – 48 de ore. Larvele cresc repede pana masoara aproximativ 5 mm în lungime. Cele mai multe larve respira prin tuburi de aer.
Larvele mai mari pot fi vazute plutind chiar deasupra suprafetei de apa infestata. În termen de 7 – 10 zile, larvele intra in faza de pupa.
Pupele sunt de asemenea vizibile pe suprafata amplasamentului de reproducere.
Dupa ce un tantar este pe deplin dezvoltat, acesta va aparea ca un adult. În acest moment, noul adult sta pe apa si isi usuca aripile pentru a se pregati de zbor.
Tantarii adulti de sex feminin vor cauta apoi un animal din care sa se hraneasca. Femelele, daca este nevoie, sunt capabile sa zboare mile intregi si pot depune peste 100 oua la un moment dat.
Larvele si pupele, de obicei nu pot supravietui fara apa. Daca sursa de apa se evapora înainte ca larvele si pupele sa se transforme in tantari adulti, acesti tineri de multe ori vor muri.
Larvele tantarilor traiesc în apa pâna ce pupa isi dezvolta in tantari adulti. Larvele de cele mai multe ori folosesc tuburi de sifon pentru a respira, dar cu toate acestea, unele larve se agata de plante pentru a accesa provizii din aer.
Larvele tantarilor consuma microorganisme si materii organice în apa.
Larvele de tantari pot fi mari, de aproximativ 5 mm si pot fi vizibile în apa. Larvele mai mari sunt situate mai aproape de suprafata apei. Larvele tantarilor sunt extrem de sensibile si pentru protectia lor, în cazul în care se simt perturbate, se vor scufunda.
Controlul tântarilor implica eliminarea infestarilor existente si prevenirea reinfestarii prin eradicarea populatiilor larvare. În scopul de a controla larvele tântarilor, inspectiile periodice ale posibilelor specii de reproducere trebuie sa fie efectuate.
Pentru ca larvele tantarilor nu pot supravietui departe de apa, zonele afectate de infestare ar trebui sa fie examinate pentru sursele de apa.
Apa care a stagnat timp de trei zile este un habitat principal pentru tantari. Unele specii necesita cantitati minime de apa pentru a prospera, chiar si surse de apa, cum ar fi baltile in care se scalda pasarile sunt spatii potentiale de reproducere. Tratamentele chimice sau bacteriene pot fi necesare în zonele în care larvele sunt gasite.

Reproducerea – Masculii folosesc fâlfaitul antenelor pentru a localiza femelele.
Dupa împerechere, femelele de obicei cauta o masa de sânge pentru a le ajuta în productia oualor.
Ea le depune adesea în ape statute, balti de noroi, iar printre sursele de apa artificiale putem gasi bai pentru pasari, galeti, butoaie.
Numarul oualor variaza de la specie la specie, dar pot fi depuse peste 100 de oua intr-o singura depunere.
Larvele, asemenenea unor viermisori de apa, înoata avand miscari necontrolate.
Dezvoltarea larvelor se realizeaza în ape statatoare.
Larvele se hranesc pana sunt gata de a se transforma in pupe.
Pupele sunt numite „tumblers” (acrobati), tot datorita miscarilor lor din apa.
Adultii se dezvolta din pupe pe suprafata apei, iar exoscheletul lor se intareste.

Tantari sau Mustele? – Unii tantari pot fi confundati cu mustele.
Tantarii au picioare lungi si o trompa lunga sau „nas”, pe care femelele tantar o utilizeaza sa „muste” oamenii si animale de companie, pentru a extrage sângele necesar pentru depunerea oualor.
Cele mai multe muste nu musca si picioarele mustelor sunt de obicei mult mai mici decât cele ale tantarilor. Tantarii sunt daunatori enervanti si pot raspândi boli ca West Nile Virus, febra Dengue, iar cea mai cunoscuta fiind malaria.
Ca insecte, tantarii sunt enervanti, sacaitori si persistenti, dar mai mult decat atat, ei ameninta sanatatea familiilor.

 

Semne ale infestarii cu tantari – Semnele enervante ale activitatii tantarilor includ zumzetul femelelor si muscaturile lor.
Oamenii au diferite reactii la muscaturi, variind de la iritatii usoare pâna la inflamatii intense si pustule.
De asemenea, tantari imaturi pot fi zariti in ape statute, containere pentru apa reciclata si bolurile de apa/adapatoarele animalelor din curte.

Tantarii – Boli & Tratamente – Repelentii nu ar trebui sa vina în contact cu ochii si gura si trebuie acordata grija deosebita atunci când sunt in preajma copii mici.
In cazul in care sunteti muscat de un tantar, o compresa rece poate fi aplicata pe zona afectata, cu scopul de a reduce inflamarea.
Antihistaminicele usoare si cremele anti-mâncarime pot ameliora iritatiile.
Medicamentele anti-inflamatorii ce contin ibuprofen pot fi de asemenea utilizate.
O pasta facuta din bicarbonat de sodiu si apa se poate dovedi eficienta, daca este aplicata pe ciupitura.
Contactati medicul dumneavoastra înainte de a lua orice medicamente.
Daca aveti simptome severe dupa o muscatura de tantar, contactati imediat un medic specialist.

Muscaturile Tantarului – Femela tantar are o trompa prin care extrage sângele gazdei.
Proteina adunata din sânge este utilizata în productia de oua. Tantarii masculi nu extrag sângele gazdei.
Nu deosebit de dureroasa, muscatura de tântar poate crea manifestari fiziologice la om.
Atunci când un tântar isi insereaza trompa prin piele, saliva ei creaza un cucui mic, de culoare rosie.
Aceste umflaturi produc de la o usoara pâna la o severa mâncarime pentru multe persoane.
Unele persoane pot deveni mai putin sensibile la saliva tântarilor prin expunerea repetata, în timp ce altele pot dezvolta reactii alergice. Simptomele unei alergii includ vezicule si inflamatii, precum si reactii alergice. Tantarii, de asemenea, transporta boli precum febra galbena, malaria si encefalita si sunt capabili de a trece de la o gazda la alta.
Repelentele nu ar trebui sa vina în contact cu ochii si gura si ingrijiri speciale trebuie oferite atunci când se aplica la copiii mici.
Dupa ce primiti o muscatura de tantar, o compresa rece poate fi aplicata pe zona afectata, cu scopul de a reduce imflamarea. Antihistaminicele usoare si compusii anti-mâncarime pot ameliora mancarimea.
Medicamentele anti-inflamatorii, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul pot fi de asemenea utilizate.
O pasta facuta din bicarbonat de sodiu si apa se poate dovedi eficienta, la fel si unele lotiuni.
Contactati medicul dumneavoastra înainte de a lua orice medicamente noi.
Daca aveti mai multe simptome severe dupa o muscatura de tantar, contactati imediat un medic profesionist.

Mai multe informatii
Femelele de tantar sunt dotate cu trompe ascutite ce pot strapunge pielea, prin care extrag sânge de o gazda.
Proteinele adunate din sânge le ajuta în productia de oua.
Tantarii masculi nu au capacitatea de a extrage sânge de la o gazda.
Desi nu este deosebit de dureroasa, muscatura unui tantar se poate dovedi periculoasa pentru om prin transmiterea bolilor.
Atunci când trompa unui tantar strapunge pielea, saliva ei creaza o bubita mica, rosie.
Aceste umflaturi produc mancarimi ale pielii si iritatii, de la unele usoare pana la unele severe.
Unii oameni pot deveni rezistenti la saliva tantarilor prin expunerea repetata, în timp ce altii pot dezvolta reactii alergice grave.
Simptomele alergiior includ vezicule, basici si inflamatii, precum si reactii astmatice.
Tantarii transporta boli grave cum ar fi – febra Dengue, febra galbena, malaria si encefalita si sunt capabili de a transporta boala de la o gazda la alta.

Nu chema orice exterminator, apeleaza un expert!

Obtineti o estimare gratuita

Identificarea dăunătorilor

Ce dăunători bat la ușa ta?

Factori de risc casnic

Este casa ta o atractie pentru dăunători?

Soluția DDD Bucuresti

Solutia si planul de combatere al dăunătorilor este la fel de buna ca societatea care le implementeaza.

Identificarea dăunătorilor

Ce dăunători bat la ușa ta?

Factori de risc casnic

Este casa ta o atractie pentru dăunători?

Soluția DDD Bucuresti

Solutia si planul de combatere al dăunătorilor este la fel de buna ca societatea care le implementeaza.