Compania DDD® Servicii Deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie Bucuresti

Furnica Dulgher

Furnica Dulgher – Obiceiuri, Identificare & Control

Denumirea Latina – Camponotus spp.

Infatisarea – Furnicile dulgher sunt printre cele mai mari furnici, variind de la 3,4 la 13 mm lungime. Cea mai comuna culoare este negru, dar unele specii au culoare rosiatica sau galbuie.  Furnicile Muncitoare au mandibule mari.

Comportament, Dieta & Obiceiuri – Furnicile dulgher stau atât în aer liber, cat si în interior daca este umezeala, prefera lemnul umed, lemnul in descompunere sau gol.  Ele sapa galerii în lemnul moale, pentru a-si forma cuiburi si pentru a forma pasaje, tuneluri ce le ajuta sa se deplaseze de la o sectie la alta a cuibului.
Aceasta activitate produce talas, care amestecat cu furnici moarte ofera indicii ale locatiilor cuiburilor.
Furnicile dulgher nu mananca lemn, dar acestea se hranesc cu o gama variata de alimente umane – în special cu dulciuri si carne. Acestea se alimenteaza de asemenea si cu alte insecte.

Reproducerea – Regina produce de la 9 pana la 16 oua în primul an si poate trai pâna la 25 de ani.
Ouale isi finalizeaza ciclul de viata în aproximativ 6-12 saptamâni.

Semne de infestare cu furnici dulgher – Lucratorii furnicilor dulgher si furnicarele (furnicile cu aripi) sunt probabil cele mai evidente semne.
Muncitorii pot fi observati cautând hrana. Furnicarele de obicei sunt produse când o colonie se maturizeaza si este gata pentru a forma noi colonii.
Acesti indivizi cu aripi indica adesea o colonie bine stabilita. Un semn suplimentar de activitate al furnicii dulgher sunt resturile pe care le produc sapand tunele in lemn.
Aschii de lemn dur, talas amestecate cu furnici moarte din colonii indica activitate in cuiburile furnicilor dulgher.
Un semn final poate fi oferit de sunete, „fosnetul” uneori auzit atunci cand furnicile merg la activitatea lor din casa de lemn.

Mai multe informatii – Furnicile din genul Camponotus sunt cunoscute ca furnici dulgher, pentru ca ele prefera sa-si stabileasca coloniile în galerii sapate in lemul umed sau in lemn deteriorat.
Furnicile dulgher nu mananca lemn cum fac termitele, dar în schimb elimina lemnul si resturile de depozit în afara cuiburilor lor în gramezi mici.
Furnicile dulgher isi fac curatenie in cuiburi si galeriile lor nu sunt captusite cu noroi sau pamant umed cum sunt de obicei cele ale termitelor.
Lucratorii furnicilor dulgher pastreaza galeriile lor la fel de bune ca hartia abraziva.
Furnicile dulgher variaza în dimensiune, variind de la 3,4 la 13 mm în lungime.
O colonie de furnici dulgher poate avea furnici de diferite dimensiuni, în functie de clasa si responsabilitate. Culoarea furnicilor dulgher de asemenea, variaza între specii, variind de la negru-cerneala la maron închis, rosu, negru, galben, portocaliu, maro bronz sau alb galbui.
Cel mai frecvent sunt negre, dar unele furnici dulgher prezinta coloratie dubla rosie si neagra.
Acestea sunt comune în multe parti ale lumii.
Identificarea speciilor furnicilor dulgher se poate face doar prin observarea atenta a caracteristicilor fizice specifice.
În mediile naturale, furnicile dulgher locuiesc în copaci, atât uscati cat si in copaci vii, dar si in trunchiurile si bustenii putreziti.
Cu toate acestea, ele isi pot stabili cuiburile în interiorul locuintelor si al cladirilor în care lemnul este gasit.
Furnicile dulgher prefera sa-si stabileasca cuiburile în zonele în care lemnul a fost expus la umiditate severa.
Furnicile dulgher construiesc doua tipuri de cuiburi: colonii mama si colonii prin satelit. Coloniile mama constau dintr-o regina, pui si lucratori.  Coloniile prin satelit constau in lucratori, larve în vârsta si pupe.
Lucratorii creaza colonii prin satelit atunci când colonia mama nu are suficient spatiu sau atunci când exista o cantitate adecvata de alimente sau apa.  Pot exista mai multe colonii satelit asociate cu o colonie mama.

Tratamentul furnicii dulgher – In controlul unei infestari cu furnici dulgher, este necesar sa se gaseasca primul cuib. Odata gasit, acesta poate fi îndepartat sau tratat chimic.
Toate conditiile de umiditate pe care furnicile le gasesc propice trebuie rectificate.
Daca sunt eliminate din timp, furnicile dulgher sunt rareori responsabile pentru daunele provocate caselor si cladirilor.
Cu toate acestea, furnicile ar putea provoca daune extreme în cazul în care continua sa fie nedescoperite pe o perioada îndelungata.
Astfel, cel mai bine este sa contactati un specialist în caz de infestare.
Este recomandabil sa se apeleze la ajutor specializat in infestarile cu furnici dulgher, deoarece procedurile gresite pot conduce la revenirea coloniei, atunci cand membrii supravietuitori isi reiau adaposturile si isi regasesc sursele de hrana.

Nu chema orice exterminator, apeleaza un expert!

Obtineti o estimare gratuita

Identificarea dăunătorilor

Ce dăunători bat la ușa ta?

Factori de risc casnic

Este casa ta o atractie pentru dăunători?

Soluția DDD Bucuresti

Solutia si planul de combatere al dăunătorilor este la fel de buna ca societatea care le implementeaza.

Identificarea dăunătorilor

Ce dăunători bat la ușa ta?

Factori de risc casnic

Este casa ta o atractie pentru dăunători?

Soluția DDD Bucuresti

Solutia si planul de combatere al dăunătorilor este la fel de buna ca societatea care le implementeaza.