Compania DDD® Servicii Deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie Bucuresti
Gandacul negru de canalizare | Gandaci negri | Gandaci de apa | babusca | libarci
Descriere gandacul negru de canalizare – Despre Gandacii de canalizare
De la negru lucios si pana la brun-roscat inchis, gandacii de canalizare sunt insectele care se strecoara cel mai adesea sub pragurile usilor, prin usile deschise si chiar prin tevile de canalizare, canale de scurgere deschise sau sistemul de canalizare al locuintelor sau caselor.
Gandacii de canalizare adulti difera foarte mult intre ei. Masculii sunt mici, ajungand pana la o lungime de numai 25 mm, pot fi identificati dupa aripile lor avand lungimea de 3 sferturi din corp, lasand ultimele segmente ale corpului expuse. Pe de alta parte, femelele ajung la o lungime de 32 mm, nu au deloc aripi, ci doar doua suporturi mari al aripilor care acopera primele doua segmente ale corpului. Gandacii de canalizare, nici masculii si nici femelele nu pot zbura.
Fiind o specie care traieste in aer liber, gandacii de canalizare sunt foarte bine adaptati mediului natural. Cele mai multe populatii de gandaci de canalizare pot fi intalnite sub muschi, sub liziera frunzelor, sub pietre sau gramezile de moloz de afara. In cazul in care accesul este posibil, gandacii de canalizare se pot dezvolta in crapaturile sau deschiderile verandelor, in gaurile peretilor sau in spatiile in care se pot adaposti prin tarare. In mai multe zone metropolitane, gandacii de canalizare pot fi gasiti in numar mare in canalizari si canalele de scurgere.
Gandacii de canalizare sunt cunoscuti pentru faptul ca prefera sa se hraneasca cu gunoaie, mizerie si resturi de materiale care au inceput sa se deterioreze. Gandacii de bucatarie sunt foarte dependenti de apa. Studiile au aratat faptul ca ei pot supravietui pana la o luna fara mancare, insa nu pot trai mai mult de 2 saptamani fara apa.
In medie, un gandac de canalizare traieste intre 110 si 160 zile, in timp ce femela poate trai oriunde intre 35 si 180 zile. In tot acest timp, o singura femela poate produce 8 capsule de oua, sau ooteca, cu aproximativ 16 oua / capsula. La aproximativ 30 minute dupa ce a produs capsula de ou, femela o va depozita intr-o zona protejata, pana cand puii vor iesi din oua. Dezvoltarea gandacilor de canalizare depinde in functie de sezon. In lunile calduroase, timpul necesar dezvoltarii de la ou la adult poate dura mai putin de 200 zile. Cu toate acestea, cand vremea se raceste, in timpul toamnei tarzii sau a lunilor de iarna, poate dura pana la 800 de zile pana cand oul se transforma in adult.
In timpul lunilor calduroase, nu este ceva neobisnuit sa gasim gandaci de canalizare pe paturi de frunze, adunandu-se sub jgheaburi, sau chiar in canalele de scurgere deschise sau chiar pe sitele sistemului de canalizare pe timpul noptii. Activi pe timpul noptii, pot fi gasiti pe timpul zilei in incaperi si camere intunecate si linistite, care pastreaza umezeala.
Capsulele oualor sau ootecile sunt de culoare maron inchis sau roscat si au aproape 8-10 mm lungime. Fiecare capsula de ou, care poate depozita pana la 16 oua, este depozitata de femela in zone ferite, la aproape 30 ore dupa ce a fost produsa.
In zonele in care sunt prezente populatii mari de gandaci de canalizare, se poate detecta un miros de mucegai. Mirosul este rezultatul substantelor chimice pe care gandacii de canalizare le folosesc pentru a comunica intre ei.
Gandacul de canalizare mai este cunoscut si sub numele de gandacul de apa, babusca sau gandacul negru. Gandacii de canalizare sunt de culoare negru lucios, negru-roscat si masoara aproximativ 25-32 mm lungime. Aripile masculului acopera doua treimi din abdomen. Femelele nu prezinta aripi iar suporturile mici ale aripilor acopera numai mijlocul abdomenului. Gandacii de canalizare nu zboara.
Desi habitatul lor natural este un aer liber, gandacii de canalizare pot infesta locuintele in timpul verii. La interior, gandacii de canalizare tind sa ramana la etajele inferioare. Ca si alte specii, gandacii de canalizare sunt specii omnivore si se hranesc cu resturi de mancare, precum si cu animale sau plante aflate in descompunere. Gandacii de canalizare tind sa se adune in grupuri mari langa sursele de apa.
Gandacii de canalizare pot fi o sursa de infectie cu diversi virusi, cum sunt Salmonella sau E.coli, precum si cu germeni patogeni. Din cauza preferintei pentru hrana in descompunere, gandacii de canalizare transporta virusii patogeni pe picioare si pe corpurile lor, din zonele contaminate catre cele curate.
Obtineti o estimare gratuita
Am o firma si vreau sa stiu cat ma costa contractul obligatoriu cu Compania DDD.
Ce dăunători bat la ușa ta?
Este casa ta o atractie pentru dăunători?
Solutia si planul de combatere al dăunătorilor este la fel de buna ca societatea care le implementeaza.
Am o firma si vreau sa stiu cat ma costa contractul obligatoriu cu Compania DDD.
Ce dăunători bat la ușa ta?
Este casa ta o atractie pentru dăunători?
Solutia si planul de combatere al dăunătorilor este la fel de buna ca societatea care le implementeaza.