Compania DDD® Servicii Deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie Bucuresti

Gandacul cu Dungi Maron

Gândacul cu dungi maron – Informatii, Identificare & Control

Denumire latina – Supella longipalpa

Aspect – Unul dintre cei mai mici gândaci, adultul poate ajunge pâna 11 -14,5 mm. Acesti gândaci colorati si-au primit numele de la dungile de culoare maron deschis/bronz care sunt prezente pe aripile adultilor si de-a lungul corpului nimfelor.

Comportament, alimentatie si obiceiuri – Spre deosebire de gândacul german (ce prefera o temperatura de 22 grade Celsius si un mediu mai umed), gândacul cu dungi maronii tinde sa locuiasca în zone mai putin umede dar mult mai calde, cu o temperatura ce depaseste 27 grade Celsius.
În ceea ce priveste organizarea, aceste insecte se gasesc cel mai des pe tavan, în poduri, în apropierea sau chiar în interiorul motoarelor de la electrocasnice.
Activ în principiu pe timpul noptii, gândacul cu dungi maronii poate fi vazut în timpul zilei în cautarea hranei.
Gândacii cu dungi maronii ca si alte specii de gândaci au un regim alimentar oportunist.
Cu toate acestea, atunci când au mai multe optiuni, acestia prefera materialele cu continut ridicat de amidon, cum sunt legaturile cartilor, adezivul de la tapet sau timbrele.

Reproducerea – Un gândac cu dungi maron poate trai oriunde între 130 si 315 zile, cu o durata medie de viata de 206 zile. În timpul vietii, o femela poate produce 14 capsule cu oua sau ooteci.
Ea produce ooteca, care contine în medie de 10 la 18 oua, pe care o poarta pentru aproximativ 24 la 36 de ore si apoi o ataseaza pe partea inferioara a unei suprafete, pâna când embrionii se dezvolta.
Odata ce acestia s-au dezvoltat, timpul necesar pentru a deveni adulti depinde de conditiile de mediu (variaza de la 90 de zile în conditiile ideale), pâna la 276 în mediile mai dure.

Semne de infestare cu gândaci cu dungi maron
Prezenta – Gândacii cu dungi maron sunt de obicei nocturni sau activi de obicei în timpul noptii.
Cu toate acestea nu este neobisnuit sa detectam aceste insecte si pe timpul zilei în cautarea mâncarii sau ferindu-se de lumina atunci când un dulap sau un sertar este deschis.

Excremente – Infestarile cu gândacii cu dungi maron pot fi de obicei depistate dupa excrementele lasate de acestia. Gasite de cele mai multe ori în zonele în care acestia activeaza, aceste excremente sunt niste pete de culoare maron închis sau negru.
Aceste pete fecale sunt utilizate de gândaci pentru a semnala un loc sigur de întâlnire pentru ceilalti gândaci din zona. Acestea pot fi vizibile de-a lungul coroanelor decorative de pe tavan, în jurul corpurilor de iluminat de pe tavan si chiar în spatele tablourilor de pe pereti.

Capsulele cu oua – Capsula de ou de marime mica cu o lungime de aproape 5 mm poate trece neobservata, atasata la partea inferioara a suprafetelor protejate sau în crapaturi.
Cu toate acestea, odata ce capsulele sunt deplasate, mai ales dupa eclozare, ouale de culoarea bronzului devin vizibile.

Mai multe informatii – Gândacii cu dungi maronii prefera locurile uscate si calde si pot fi gasiti în interiorul dulapurilor, camarilor sau sifonierelor. Mai pot fi gasiti si în interiorul echipamentelor electronice sau pe lânga carcasele motoarelor de la frigidere.  Acestia se mai pot ascunde de oameni într-o multime de alte locuri, ca de exemplu în ceasuri sau rame.  Tind sa evite sursele de apa asa ca sunt mai frecventi pe lânga tavane sau în locuinte deja infestate. Gândacii cu dungi maron pot prezenta o serie de riscuri pentru sanatatea oamenilor.  S-a dovedit ca acesti gândaci transporta si raspândesc bacterii daunatoare si protozoare ce provoaca gastroenterita si diaree. 

Mai frecvent, gândacii de interior declanseaza alergii si astm. Primul pas în abordarea unei infestari cu gândaci este acela de a identifica corect specia.  Rareori s-a întâmplat ca tehnicile folosite pentru o anumita specie sa dea rezultate în cazul altor specii.
Asa ca în cazul în care suspectati o infestare cu gândaci cel mai bine este sa va adresati profesionistilor în combaterea daunatorilor.

Nu chema orice exterminator, apeleaza un expert!

Obtineti o estimare gratuita

Identificarea dăunătorilor

Ce dăunători bat la ușa ta?

Factori de risc casnic

Este casa ta o atractie pentru dăunători?

Soluția DDD Bucuresti

Solutia si planul de combatere al dăunătorilor este la fel de buna ca societatea care le implementeaza.

Identificarea dăunătorilor

Ce dăunători bat la ușa ta?

Factori de risc casnic

Este casa ta o atractie pentru dăunători?

Soluția DDD Bucuresti

Solutia si planul de combatere al dăunătorilor este la fel de buna ca societatea care le implementeaza.