Paianjeni

Informatii, identificare si combatere

Denumirea în limba latina - Clasa Arachnida

Aspect
Opt picioare, doua regiuni ale corpului, fara aripi sau antene.

Comportament, Alimentatie & Obiceiuri
Unor paianjeni le place umiditate si de aceea se gasesc în subsoluri, se târasc prin spatiile si partile umede ale cladirilor.
Altora le plac zonele uscate, calde, cum ar fi gurile de aerisire, colturile superioare ale camerelor si mansardelor. Ei se ascund în zone întunecate.
Se hranesc cu insecte, paianjeni si orice alta prada pe care sunt capabili sa o supuna.

Reproducerea
Femelele produc o capsula de ou din care apar paianjeni tineri.
Acestia sufera o serie de napârliri si în cele din urma devin adulti.
Masculii din multe specii de paianjen curteaza femelele.
De exemplu, paianjenii saritori efectueaza dansuri elaborate pentru a atrage atentia unei femele. Împerecherea poate fi un eveniment periculos pentru barbati, deoarece la sfârsit acestia pot fi mâncati de catre femele.

Mai multe informatii
In întreaga lume au fost identificate zeci de mii de specii de paienjeni.
Aceste arahnide au opt picioare si doua segmente ale corpului.
Paianjenii au trei sau patru perechi de ochi. Multe specii de paienjeni au vederea slaba, dar unele specii de paianjeni, cum ar fi paianjen saritor au vedere exceptionala.
Paianjenii nu au trompa de mestecat si utilizeaza frecvent enzimele digestive din saliva lor pentru a rupe prada înainte de a o consuma. In plus, intestinul unui paianjen este prea îngust pentru a permite consumul de particule mari alimentare.
Aproape toate speciile de paianjen sunt animale de prada, desi o specie care se hraneste cu plante a fost descoperita recent.
Paienjenii sunt capabili sa produca matase, care este elastica, adeziva si puternica.
Aceasta matase este folosit pentru a roti straturi subtiri, precum si pentru a construi pânzele, sacii din oua si cuiburile pentru paienjenii tineri.
Dimensiunea si forma pânzei de paianjen variaza în functie de specie: unele au forma sferica, în timp ce altele sunt în forma de pâlnie, unele pânze sunt ordonate, în timp ce altele apar la întâmplare.
Unele specii de paianjen traiesc în vizuini, mai degraba decât pânze, în timp ce altele traiesc libere si se refugiaza în fisuri.