Sobolani

Comportamentul Sobolanului
Când populatiile de sobolani sunt mari, intr-un ciub se dezvolta o ierarhie.
Personalitatile mai puternice devin dominante, în timp ce cei mai slabi sunt subordonati.
Masculii nu mai protejaza femelele in vizuini. Atunci când o femela este in calduri, mai multi masculi se imperecheaza cu ea secvential, în ordinea dominantei lor sociale.
Sobolanii expun un comportament agresiv, atunci când sunt amenintati. Ei pot lupta, urmari si musca.
Sobolanii afisaza de asemenea, unele comportamente, cum ar fi statul cu burta-n sus in pozitii defensive.
Sobolanii locuiesc în orase, suburbii si zone rurale. Ei sunt capabili sa prospere în medii umane fiind prin urmare considerati - rozatoare comensale.
Sobolanii sunt cunoscuti pentru calatoriile pe distante mari si sunt circumspecti fata de obiectele necunoscute intalnite în caile lor de cautare a hranei.
Acest scepticism poate face ca un sobolan sa fie deosebit de dificil de prins intr-o capcana de un proprietar.

Dieta Sobolanului
Sobolanii sunt animale destul de oportuniste. Acestia se alimenteaza cu o serie de lucruri cazute din carcasele de fructe, legume sau alte alimente.
Mediile umane le ofera o abundenta de resurse. Anumite specii de Sobolani pot avea preferinte la anumite alimente.
Sobolanii Norvegieni prefera adesea alimentele bogate in proteine, cum ar fi resturi de carne sau alimente pentru animale de companie.
Sobolanii de acoperis prefera de obicei fructe, acesta fiind motivul pentru care oamenii se refera la ei ca la sobolanii de fructe. Ei pot fi atrasi de zonele cu piete de fructe.
Atunci când traiesc în apropierea oamenilor, disponibilitatea alimentara conduce obiceiurile rozatoarelor.
Ei adesea vor calatori în aer liber si în interior în cautare de hrana. Ei pot beneficia de mai multe surse de alimente, cum ar fi cutii de gunoi, containere deschise de hrana, hrana din bolurile animalelor de casa, ei fiind in stare sa-si manance proprii morti pentru a supravietui.
Proprietarii de case ar trebui sa încerce sa elimine sau sa reduca abundenta de surse de alimentare pentru rozatoare, precum si sa contacteze un specialist in combaterea daunatorilor.

Identificarea Sobolanului
Sobolanii sunt unii dintre cei mai comuni si formidabili daunatori din lume - deterioreaza si contamineaza mancarea, structura si sanatatea umana. Desi oamenii de obicei nu vad fizic sobolanii, semnele oferite de prezenta lor sunt relativ usor de identificat.
Sobolanii Norvegieni, uneori numiti sobolanii maron sau de canalizare, sunt identificati prin corpurile lor indesate, gri-maronii.
Cozile lor sunt mai scurte decât lungimea corpului lor si ochii si urechile lor sunt mici în raport cu corpul lor.
Sobolanii Norvegieni sunt mai mari decât celelalte specii de sobolani. Ei au vizuini pe câmpuri si in gradini, precum si sub fundatii, cosuri de gunoi sau vreascuri.
Sobolanii Norvegieni isi fac cuiburile cu materiale fibroase, cum ar fi hârtie maruntita si pânza.
Acesti sobolani au tendinta de a locui in nivelurile inferioare ale cladirilor.
Sobolanii de Acoperis, uneori numiti si sobolanii negri, sunt alpinisti superbi care tind sa isi faca cuiburi deasupra solului. În salbaticie, sobolanii de acoperis populeaza arbustii, copacii si vegetatia densa.
În mediul intern, ei cauta în locuri sigure, cum ar fi mansarde, pereti despartitori, plafoane si dulapuri.
Ei pot intra in case prin copacii din apropierea ferestrelor sau pe streasina.
Sobolanii sunt în general, mai mari decât soarecii. În timp ce tinerii sobolani uneori pot fi confundati cu soareci, acestia pot fi distinsi prin disproportionalitati, picioarele lungi si capul supradimensionat.
Ambele rozatoarele sunt capabile de a mesteca suprafete dure din lemn, dar urmele dintilor sobolanilor sunt mult mai mari decât cele ale soarecilor.

Infestarea cu Sobolani
Sobolanii sunt responsabili pentru transmitere amultor boli. Obiceiurile lor alimentare sunt distructive, iar comportamentele lor pot compromite structura cladirii infestate. Cu toate acestea, sobolanii sunt secretosi si nu sunt vazuti de oameni atunci când populatiile sunt reduse, de aceea, confirmarea unei infestari se poate fi dificila.
Semnul cel mai evident al unei infestari este prezenta sobolanilor morti sau vii. Sobolanii prefera sa se ascunda, dat fiind spatiul suficient, asa ca, daca sobolanii sunt observati, este posibil sa existe deja o infestare în curs de desfasurare.
Atunci când spatiul devine limitat din cauza cresterii populatiei, sobolanii sunt fortati sa iasa la iveala. Excrementele sobolanilor pot fi prezente, ele indicând o hranire sanatoasa a populatiei sobolanilor.
Sobolanii, de asemenea, au tendinta de a lasa mizerie sau urme de grasime de-a lungul peretilor ai podelelor.
Daca aceste semne evidente nu sunt prezente, sa se examineze împrejurimile utilizate de sobolani.
Aceste urme pot fi lasate în iarba si vegetatie redusa sa actioneaze drept cai de cautare a hranei pentru rozatoare. Sobolanii tind sa urmeze aceleasi trasee mereu, dupa ce au fost stabilite.
Sobolanii Norvegieni locuiesc în vizuini gasite în diguri ierboase, sub radacinile copacilor si la marginile de pavaj si gurile de canal.
Cuiburile sobolanilor de acoperis pot fi de asemenea gasite în interiorul mansardelor, in poduri, sub podele si în alte locuri intunecate si nevizitate.
Sobolanii rod neîncetat materiale, cum ar fi plasticul si lemnul. Materialele deteriorate si gaurile mari în podea si in pereti sunt sigur semne de infestare. Urmele de dinti ale sobolanilor in aparenta sunt mari si dure.
În cazul unei infestari este mai bine sa se consulte un profesionist in combaterea daunatorilor.
Desi sunt disponibile diverse capcane, ele se adreseaza doar exemplarelor individuale si nu se vor dovedi eficace în fata unei infestari.
În plus, sobolanii au tendinta de a se abtine de la obiectele necunoscute în rutele lor prestabilite de cautare a hranei, transformand multe dintre capcane in obiecte ineficiente.

Urmele sobolanului
Sobolanii stabilesc caile de cautare a hranei si rareori se abat de la ele.
Ca rezultat, urmele sunt de multe ori în mod clar vizibile pentru cei care stiu ce sa caute.
Sobolanii produc o urma cu patru degete de la picioarele din fata si cinci degete pentru cele din spate.
Ele sunt cel mai usor de vazut în locuri pline de noroi sau praf. Din pacate, ele pot fi confundate cu alte urme, cum ar fi cele de veverite.
Un alt semn al infestarii cu sobolani sunt urmele de matriale, mobile, pereti etc roase, ei mesteca aproape continuu in apropierea cailor de cautare a hranei. Dintii din fata ai sobolanilor sunt mereu în crestere.
Ca urmare, aceste rozatoare trebuie sa roada pe suprafete dure pentru a-si mentine dintii la o lungime usor de gestionat de catre ei.
Sobolanii, de asemenea, rod prin lemn si alte suprafete de relative dure în cautare de surse alimentare.
Excrementele sobolanului si petele de urina sunt alte indicii pentru a identifica sobolanii.
Ele de multe ori sunt depozitate de-a lungul cailor de drum.

Cum arata un sobolan?
Sobolanii au multe din aceleasi caracteristici ale altor rozatoare.
Cei doi incisivi din fata sunt mari si continua sa creasca de-a lungul vietii lor.
Ca rezultat, sobolanii se angajeaza într-o roadere constanta, acestia provoacand daune considerabile caselor.
Sobolanii au blana mai raspandita pe corp decât pe urechi si coada.
Ei merg pe patru picioare si sunt capabili de a sta în pozitie verticala pe cele doua picioare din spate.
Marimea, culoarea, lungimea cozii, dimensiunea urechilor si textura blanii difera de obicei de la o specie de sobolan la alta.
Sobolanul Norvegian este mai mare si mai rotund, in timp ce coada lor nu este la fel de lunga precum corpul. Coada sobolanului deobicei este mai mare decât corpul lui, în timp ce coada Sobolanului Norvegian tinde sa fie mai mica fata de corpul sau.
Capetele sobolanilor difera de la un nas bont, la unul acvilin si pana la nas lung si ascutit.

Muscatura sobolanului
Sobolanii sunt dotati cu dinti mari si administreaza muscaturi dureroase atunci când se simt amenintati.
Sobolanii sanatosi evita de obicei oamenii si prefera sa fie activi, atunci când cladirile sunt linistite.
Cu toate acestea, atunci când este încoltit, va împunge si va musca pentru a se apara.
Saliva unor specii de sobolani poarta boli periculoase, cum ar fi Leptospiroza si Hantavirus.
În cazuri rare, victimele muscate de sobolani pot contracta febra sobolanului.
Oamenii muscati de rozatoare sunt de asemenea, predispusi la infectii cu tetanos.
Fie ca se afla în orase, ferme, cartiere, halde sau sisteme de canalizare, sobolanii traiesc în imediata apropiere a habitatelor umane. În afara oraselor, sobolanii pot fi gasiti în copaci sau vizuini sub pamant.
Cu toate acestea, sobolanii sunt considerati daunatori casnici sau domestici.
Datorita bolilor pe care ei le pot transmite, aceste rozatoare se pot dovedi extrem de daunatoare pentru sanatatea umana.
Cladirile din apropierea statiilor de tren, metrou, gropi de gunoi, parcuri sau cai ferate pot fi dens populate cu Sobolani Norvegieni.
În timp ce muscaturile de sobolan sunt relativ rare, ele sunt periculoase.
Muscaturile de sobolan pot fi superficiale sau profunde. Unele rani au o singura punctie, în timp ce altele pot avea mai multe escoriatii. Sângerarea apare de multe ori desi infectia este rara, toate muscaturile de rozatoare ar trebui sa fie rapid si complet curatate si dezinfectate.
Vaccinarile antitetanos sunt necesare.
In orice situatie, o persoana muscata de un sobolan trebuie sa mearga la un doctor specialist si nu sa se trateze singur.

Bolile Sobolanului
Muscaturile si zgârieturile sobolanului pot duce boli precum si febra muscaturii de sobolan.
Urina sobolanului este responsabila pentru raspândirea de leptospiroza, care poate afecta ficatul si rinichii.
De asemenea, poate fi contactata prin manipularea sau inhalarea de fecale.
Complicatiile includ insuficienta renala si hepatica, precum si probleme cardiovasculare.
Lymphocytic choriomeningitis (LCMV), o boala infectioasa virala, se transmite prin saliva si urina de sobolani. Unele persoane resimt efectele de lymphocytic choriomeningitis pe termen lung, în timp ce altele resimt doar disconfort temporar.
Una dintre cele mai periculoase boli, boala istorica suportata de omenire datorata sobolanilor, este ciuma bubonica, de asemeneaa numita "Ciuma Neagra" si variantele sale.
Transferul are loc atunci când puricii sobolanilor musca fiinte umane. Puricii transportati de sobolani sunt considerati responsabili de aceasta ciuma inca din timpul evului mediu, cand a ucis milioane de oameni.
De la transmiterea de ciuma bubonica la tifos si hantavirus, infestarile sobolanului pot fi daunatoare pentru sanatatea umana.
Excrementele lor, firele de par si parul cazut ii pot determina pe oameni sa stranute si sa experimenteze alte reactii alergice.

Deratizarea

Deratizarea efectiva începe cu prevenirea. Toate punctele de intrare posibile, cum ar fi sistemul de canalizare sau gurile de aer, ar trebui sa fie sigilate împotriva rozatoarelor.
Sobolanii pot intra printr-o gaura la fel de mica precum o moneda de 50 bani, astfel încât chiar si gaurile foarte mici ar trebui sa fie sigilate. Sobolanii intra adesea catarandu-se in copaci si pe case sau guri de aerisire rupte.
Pentru a reduce o populatie de sobolani existenta, este necesar sa se identifice si sa se elimine sursa lor de hranire, apa si cuiburile.
Toate produsele alimentare umane trebuie pastrate corespunzator. Orice tip de apa sau scurgeri de umiditate trebuie sa fie reparate. Cosurile de gunoi trebuie sa fie eliminate în mod corespunzator, iar conditiile sanitare ar trebui sa fie respectate. Gramezile de lemne si alte adaposturi ale rozatoarelor, cum ar fi zone buruienoase ar trebui sa fie eliminate.
Diferite capcane pentru sobolani si posibile rodenticide sunt disponibile în comert.
Cu toate acestea, pentru ca sobolanii au tendinta de a evita obiectele necunoscute, este adesea necesar sa se apeleze la serviciile unui profesionist in combaterea daunatorilor.

Repelente pentru Sobolani
Exista repelente contra sobolanilor disponibile pe piata, dar eficienta lor este discutabila. Dispozitivele sonice si ultrasonice sunt considerate de multe ori fie total ineficiente sau nepractice pentru sobolani.
Timp de secole, oamenii au încercat sa gaseasca modalitati de a respinge sau de a dezvolta o capcana "magica", care sa elimine sobolanii.
Oamenii sunt înca în cautarea solutiei. Sobolanii de acoperis sunt alpinisti si sunt cunoscuti ca "sobolanii nava".
Originari din Asia de Sud-Est, acesti sobolani alpinisti, cel mai probabil au venit în Europa pe nave comerciale. Acesti sobolani sunt precauti si se ascund atunci când vapoarele nu sunt în miscare.
Sobolanul Norvegian, de asemenea, cunoscut sub numele de sobolan de debarcader sau sobolan de canalizare, s-a raspândit peste tot în lume.
Acesti sobolani nu sunt la fel de buni alpinisti ca verii lor, sobolanii de acoperis.
La nivelul solului, exista de obicei suficiente alimente si locuri unde pot trai.
De-a lungul anilor, oamenii au încercat spray-uri, mirosuri neplacute, repelente alimentare si chiar pradatori.
Cu toate acestea, simtul mirosului la sobolani este excelent si ei par a fi capabiil sa distinga între alimente si repelente.
Acestea sunt rareori descurajate de orice tip de impermeabilizare cu exceptia barierelor fizice.
Nu exista nici un substitut pentru usile închise, ferestre sau repelentele fizice pentru a tine sobolanii afara din structuri.

Momeala pentru Sobolani
Eficacitatea oricarei momeali de sobolani depinde de mediul si obiceiurile sobolanului în cauza.
Sobolanii au tendinta de a evita obiectele noi, astfel încât capcanelor le ia ceva timp pentru a fi eficiente. Capcanele pot fi facute mai eficace daca este folosit un atractant, uneori o momeala.
Deoarece sobolanii sunt necrofagi, cel mai eficient atractant este mancarea.
Fructele si legumele sunt atractive pentru sobolanii de acoperis.
Carnea sau pestele este atractiv pentru sobolanii Norvegieni. Cu toate acestea, este cel mai bine sa utilizezi momeli alimentare care nu sunt suceptibile de a strica in locurile greu accesibile.
Momelile rodenticide sunt proiectate mai degraba pentru a ucide rozatoarele, decât pentru a le prinde.
Aceste momeli pot fi daunatoare pentru om, animale de casa si pentru fauna salbatica în cazul în care sunt aplicate in mod eronat sau ingerate.
Capcanele sunt accesibile, motiv pentru care trebuie protejati copiii si animalele de companie pentru a nu intra in contact cu aceste momeli.
Cu toate acestea, este recomandat sa se consulte un profesionist in combaterea daunatorilor înainte de a utiliza orice momeala în jurul casei.
Identificarea corecta a daunatorilor este necesara înainte de a încerca orice metoda de eradicare a daunatorilor, exista masuri eficiente pentru fiecare specie.
Profesionistii in combaterea daunatorilor sunt instruiti sa identifice cu ce specie va confruntati, sa determine si sa administreze cu atentie tratamentul cel mai eficient si durabil.

Capcane pentru Sobolani
Diverse capcane sunt disponibile în comert pentru combaterea daunatorilor din casa.
Capcanele cu lipici sunt cunoscute si implica prinderea rozatoarelor într-un adeziv lipicios.
Incapabil sa se miste, rozatoarea adesea moare de hipotermie. Capcanele cu lipici sunt adesea plasate de-a lungul celei mai frecvente cai de acces a rozatoarei. Acestea pot fi identificate prin urmele de grasime depuse pe traseul pe unde ei calatoresc, precum plinte sau alte margini.
Mai multe capcane cu lipici pot fi plasate împreuna pentru a spori eficacitatea lor. Sobolanii sunt capabili sa sara si sa scape de prima capcana cu lipici.
Pot fi plasate momeli pe capcanele cu lipici pentru a ademeni sobolanul. Materialele uleioase sau unsuroase nu trebuie utilizate deoarece ele se infiltreaza in lipici, il fac ineficient.
Capcanele clasice sau capcanele cu deschidere sunt concepute pentru a prinde si omori sobolanii.
Aceste capcane au o bara sau ceva similar cu un cleste care se închide foarte repede si ucide rozatoarea. Plasarea capcanelor cu deschidere este similara celor cu lipici, acestea sunt de obicei plasate de-a lungul rutelor de calatorie a sobolanului.
Sobolanii evita obiectele noi, deci, ca si capcanele cu lipici, aceste capcane necesita momeala pe baza de mâncare, care sa starneasca interesul sobolanului.
Deoarece sobolanii evita obiectele necunoscute, ele nu pot oferi rezultate rapide.
La fel se intampla si cu capcanele pe baza de unde sonore (ultrasunete).
Daca rozatoarea are o experienta cu oricare dintre aceste dispozitive, ele o vor evita în viitor.
Capcanele necesita adesea mult efort si chibzuinta în tratarea infestarii.
O capcana plasata necorespunzator nu va functiona si chiar poate reprezenta un risc pentru oameni sau animalele de companie.
Daca în cele din urma capcana functioneaza, proprietarul trebuie sa scape de un sobolan mort, lucru care este adesea neplacut.
Cel mai bine este sa se consulte un profesionist in combaterea daunatorilor, în cazul unei activitati a rozatoarelor la domiciliu.

Ce este de facut cand gasesti un sobolan mort
Daca banuiti ca un sobolan mort este prezent în casa, este mai bine sa se gaseasca corpul.
Sunt recomandate manusi de cauciuc, haine vechi, care pot fi aruncate dupa manipulareacorpului sobolanului.
V-ar fi probabil de ajutor sa contactati un profesionist in combaterea daunatorilor.
Este important sa se identifice corect specia invadatoarei înainte de control.
Identificarea speciilor poate ajuta, de asemenea, în evaluarea riscului de boala.
Înainte de sosirea specialistilor, zona poate fi aerisita, pentru a se dispersa mirosurile neplacute.
Dupa aceea, pot fi folosite deodorante si odorizante în zonele din jurul sobolanului.
Daca sobolanul nu este eliminat, poate dura saptamâni pentru ca organismul sa se descompuna complet si sa nu mai miroase.
Timpul depinde de dimensiunea rozatoarei, temperatura si umiditate.
Sobolanii mai mici, temperaturile mai mari si umiditatea mai mare, conduc la descompunerea mai rapida a sobolanului.

Totodata sunt de folos anumite substante raticide folosite de profesionisti, ce ajuta la descompunerea rapida a acestora fara a lasa un miros neplacut in locuinta. Exista substante raticide, folosite numai de profesionisti, ce mumifica (usuca)  rozatoarea fara ca aceasta sa mai prezinte un pericol olfactiv pentru locuinta!

Intotdeauna operatiunile de deratizare ar trebui executate de profesionisti pentru a evita eventualele neplaceri!

CLICK AICI pentru metode de combatere a sobolanilor si TARIFE deratizare sobolani

Nu suna orice exterminator, apeleaza un expert

Obtine o estimare gratuita - 021.9662